SQL Server Performance

xp_sendmail Processes hang

Discussion in 'General DBA Questions' started by ravism, Jun 24, 2004.

  1. ravism New Member

    Hi There,

    Our database is SQL 2000 & SP3. As part of one of our programs we send an email out by calling xp_sendmail.

    After rebooting the database server. Xp_sendmail works fine for about a week and then Each call to the xp_sendmail starts hanging. So when I do an sp_who 'active' I can see that there will be about 10 process (no blocking) trying to send emails but not finishing at all. And the number of hanging processes increases each time we call xp_sendmail after that.

    And if I try to Kill the process SQL says KILLED/ROLLBACK but nothing happens.

    The only way out for us is by rebooting the DB server.

    Has anybody faced similar problems? Is there a way to clean up these processes without rebooting the server. I have tried stoping and starting SQL Service using SQL Service Manager.

    Regards,
    Ravi

    regards,
    Ravi

    I lent a friend $5000 for plastic surgery and now I don't know what he looks like - Unknown
  2. derrickleggett New Member

    xp_stopmail
    kill processes
    xp_startmail

    Can you send email with xp_sendmail?

    MeanOldDBA
    derrickleggett@hotmail.com

    When life gives you a lemon, fire the DBA.
  3. ravism New Member

    Hi,

    I did try doing that but all I get is

    Server: Msg 17955, Level 16, State 1, Line 0
    xp_stopmail: Failed to stop SQL Mail session.

    I tried sending email but the process just hangs.

    Regards,
    Ravi
  4. ravism New Member

    Sorry Guys,

    I have obviously posted this in the wrong place.

    Regards,
    Ravi
  5. derrickleggett New Member

    Have you tried stopping SQL Server Agent and running xp_stopmail? How are you calling xp_sendmail when this happens? Is there always a certain call that starts the chain? Also, what's your exchange server like? Have you checked to make sure there are no problems with the account? What size is the share?

    MeanOldDBA
    derrickleggett@hotmail.com

    When life gives you a lemon, fire the DBA.
  6. satya Moderator

    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;315886&sd=tech check this KBA for reference.

    And you can edit your first post to change into appropriate forum.

    Satya SKJ
    Moderator
    http://www.SQL-Server-Performance.Com/forum
    This posting is provided “AS IS” with no rights for the sake of knowledge sharing.
  7. Kavitha Veeramani New Member

    I am having exactly the same problem. Can anyone help me to fix this?
    Thanks,
    Kavi

    Kavitha Veeramani
  8. satya Moderator

  9. WiltsDBA New Member

    I have exactly the same problem. All was working fine until the weekend - a reboot. I know its not the security patch in Outlook, as our version is prior to this release. W2K, SQL2K with all the latest service packs. Did anyone manage to find a resolution? I have checked out the KB above, but to no avail. Any help or pointers appreciated.

Share This Page